punane-j-a-mustpunane-ja-valgepunaneSoovisin suures ruumis tekitada liigendusi ja privaatseid nurki ning mõtlesin, kuidas see sirme kasutades võimalik oleks. Ideede leidmiseks tuhnisin ringi töökojas ja sobrasin kangakuhjades. Otsisin lihtsat ja kiiret lahendust. Lõpuks leidsin, et ei ole midagi lihtsamat kui suur, õmblustega, neljaks taskuks jaotatud kangast kott, mille igasse taskusse käib tihedalt vineerplaat. Nii on võimalik lihtsa vaevaga valmistada väga funktsionaalseid ruumijaotajaid.

Mis on nende sirmide võlu? Katet on võimalik eemaldada ja pesta, sest see on alt suletud takjapaelaga. Katet on võimalik ka vahetada, kui üks ära tüütab või pesus on. Sirmidele on võimalik anda erinevaid kujusid ja lisada erinevaid funktsioone. Mustal sirmil on riputusaasad riidepuu jaoks. Punasel sirmil on riputusaasad, mis ühtlasi vormivad nurkasid ja ühel pool taskud asjade hoidmiseks. Niisiis, kui sul on kiiresti vaja privaatsust, siis kujunda ja loo see endale nelja vineerplaadi ja mõne kangameetri abiga.

VAJA LÄHEB:

  • 4 vineerplaati (kõrgus 145, laius 40 ja paksus 0,6 cm)
  • tikksaag
  • ~ 3,5 m põhikangast
  • kandikangast kulub vastavalt kandi laiusele ja sellele, kas kant on lõigatud diagonaalriidest või pikikangast
  • tugevat niiti
  • 3,5 m takjapaela mõlemat poolt (laiusega 2,5-3 cm)
  • kummipaela taskuservadele

sirmi-joonis

Töö käik:

  1. Põhikangas tuleb välja lõigata olenevalt selle venivusest. Kui kangas on kergelt veniv siis jäta vähem õmblusvaru. Kangas peab vineeri ümber olema pingul. Mina lõikasin välja kaks 1,68 m pikkust põhikanga tükki.
  2. Seejärel õmble kant mõlema tüki pikema ehk alumise serva külge.
  3. Siis õmble kandi vastaspoolele takjapaela. Kare osa ühe põhikanga siseküljele ja pehmem teise põhiosa külge.
  4. Ühenda takjapaelaga kaks põhikangatükki.
  5. Nüüd õmble tekkinud ristküliku ülejäänud servad kandi abil kokku. Nii ühendad põhikangad suureks kotiks, mille suusse jääb takjapaela kinnitus. Riputusaasad kinnita kandiõmbluste vahele. Kui soovid õmmelda ka taskuid, siis ära unusta tasku ülaserva peita kummipaela. Vastasel juhul venivad need kasutamise käigus välja.
  6. Voldi saadud kott lehvikuna neljaks ja märgi murdekohad nõeltega.
  7. Õmble murdekohad (läbi neljakordse kanga) tugeva niidiga läbi. Keskmine murdekoha õmblus tee teise kahe murdeõmbluse suhtes vastaspoolele, et sirmi sikk-sakk hakkaks toimima.
  8. Lõika tikksaega vineertahvlite alumised ääred kaarjalt ära, et moodustada igale tahvlile kaks jalga.
  9. Lükka tahvlid taskutesse ja sulge need takjapalaga.

Artikkel on avaldatud ajakirjas KÄSITÖÖ