NÜÜD

kontoritool uues kuues

Seekordne mööblitaastamislugu ajakirjas KÄSITÖÖ on nagu muutumismäng. Minu töölaual on tool, mis pealtnäha on täiesti kasutamiskõlbmatu. Kattekangas on katki, poroloon turritab välja ja vahust sisuga käetoed on ära vajunud, kuna keegi on armastanud nendest seda imelikku sisumaterjali välja nokkida. Kuid ma olen õppinud hindama mööblit hoopis teiste märkide järgi. Ma jälgin neid osi, mida ma parandada ei saa või mis on liiga kulukas ja aeganõudev. Näiteks metallist ja kroomitud osi, spoonikahjustusi, vedrude seisukorda. Sellel toolil on üsna hästi säilinud kroomitud keerlev jalg, vedrude asemel on kummiribadest põhi ja polstriks poroloon. Asun ootusärevalt ja hoolikalt lammutama. Hoolikalt lammutamine tähendab, et eemaldan samm‐sammult kanga ja polsterdusmaterjalid. Kasulik on isegi pildistada, kui kahtlustad, et ei suuda täpelt kõike meeles pidada. Mina hoian kõik eemaldatu töö lõpuni alles. Uued kangad ja porolonid lõikan tavaliselt vanade järgi välja. Kui kõik eemaldatu alles hoida siis on meeles uuena need polstriosad ka tagasi panna. Mõnikord on osa polstrist võimalik taaskasutada, siin eemaldasin aga kõik kuni puitraamini. Taastamistöö käigus liimin kinni logiseva puitraami, panen uued poroloonid ja täidan käetugedes olevad augud ehitusvahuga. Lisan siia‐sinna naturaalset vatiini ja katan tooli uue kangaga. Nii saan täiesti masendavast ja kurvast toolist väga positiivse ja modernse istme. Seda vaadates ei suuda isegi uskuda, et pildil olev ese on pärit sügavast nõukogude ajast.

Materjalid ja töövahendid

  • 1,5 m mööblikangast
  • Põhja alla puuvillast kangast
  • 80 x 150×4 cm porolooni
  • Pool meetrit vatiini
  • Kummiliimi
  • Ehitusvahtu
  • Klambreid ja klambripüstol
  • Õmblusvahendid

Töö käik

  1. Eemaldasin käetoed ja jala
  2. Noaga mööda õmblusi lõigates eemaldasin kattekangad
  3. Eemaldasin vanad poroloonid
  4. Kohendasin ja liimisin mööbli puitraami
  5. Kinnitasin pitskruvidega mõlemale poole käetuge õhukesed vineerplaadid, mis olid seespoolt kaetud ajalehega
  6. Lasin käetoe aukudesse ehitusvahtu, lasin vahul kuivada
  7. Eemaldasin vineerid ja lõikasin üleliigse vahu teise terve käetoe järgi ära
  8. Liimisin käetugedele tugeva kartongi ja seejärel vatiini
  9. Lõikasin välja uued poroloonid ja asetasin need tooli puitkarkassil paika, fikseerisin kummiliimiga
  10. Lõikasin ja õmblesin mööblikanga. Kui kasutad suurte kujunditega kangast siis jälgi hoolega, kuidas muster mööblil jooksma hakkab. Mina sättisin lillekujundi nii, et see asetseks keset tooli.
  11. Klammerdasin mööblikanga ja põhjakanga
  12. Kruvisin tagasi jala ja käetoed
dsc01857

eemaldatud on käetoed

dsc01860

mööda õmblusi noaga lõigates on eemaldatud kattematerjal

dsc01854

käetoes on näha sügav lohk, mis tuleb tasandada. Kasutan selleks ehitusvahtu ja katan käetoe tugeva papiribaga&nbspja naturaalse vatiiniga.

Eemaldatud on käetugede kattekangas, millejärgi saab välja lõigata uue kanga

Eemaldatud on käetugede kattekangas, millejärgi saab välja lõigata uue kanga

dsc01864

sarnaselt käetoele eemaldan ka tooli põhiosa katte.

Seljatoekanga üks ots on tavaliselt viidud istumise osa ja  seljatoa sisekülje vahelt läbi taha ja seal klambritega puitraami külge kinnitatud. Teine ots on viidud üle seljatoe  taha ja kinnitatud tooli tagumise, alumise ääre alla.

Seljatoekanga üks ots on tavaliselt viidud istumise osa ja seljatoa sisekülje vahelt läbi taha ja seal klambritega puitraami külge kinnitatud. Teine ots on viidud üle seljatoe taha ja kinnitatud tooli tagumise, alumise ääre alla. On näha seljatoe kattekanga kinnitus tooli taga, mille alla on ka istumisosa kattekangas kinnitatud.

Siin on polstrist puhastaud karkass, koos kummiribadega, mis annavad seljatoele ja istumisosale vetruvuse.

Siin on polstrist puhastaud karkass, koos kummiribadega, mis annavad seljatoele ja istumisosale vetruvuse.